Åbycon-ett rollspel och brädspelskonvent

Allmän information

abyconstorlogga-kopia.jpg

Hej alla,
Vi planerar för ÅbyCon 2023 lördag 11 mars! Save the date! Mer information och länk för anmälan kommer. Anmälan öppnar under 2023.

Här nedanför hittar du information om ÅbyCon 2022
Under 2022 kördes ÅbyCon både på plats och online. Det var lördag 12 mars 2022 och vi körde två pass; kl. 10-15 och kl. 16-21.

Kort om konventet
ÅbyCon är ett rollspels- och brädspelskonvent från 10 års ålder. Konventet är öppet för alla. Du behöver inte ha spelat rollspel tidigare för att få vara med och ha roligt. Allting gås igenom grundligt innan vi börjar.

Sista anmälningsdag till rollspelen var 4 mars 2022 och i övrigt i mån av plats. För brädspel var sista anmälan den 11 mars.

Ett stort antal brädspel fanns på plats under hela dagen och vi hjälptes åt att bjuda in alla som ville när ett nytt brädspel startades.

Eventet är alkohol- och drogfritt samt nötfritt och riktar sig till åldrarna 10 - 110 år.

ÅbyCons tider 2022 var:
Lördag 12e mars, från 10 år och uppåt.
9.45-9.50 Registrering
10-15 rollspelspass ett/brädspel (fika vid 12-snåret)
15-16 matpaus
16-21 rollspelspass två/brädspel

Mat
Mat och förmiddagsfika ingick i anmälningsavgiften för de som är på plats.
Billigt fika och godis fanns tillgängligt att köpa under hela dagen.

Lokal/plats
ÅbyCon hålls i Åbybergskyrkan på Bergvägen 2, 186 41 Vallentuna eller för vissa rollspel online (2022 hölls spelen Roll20 och Discord online).

Övrigt
Det kostade 150 kronor att delta på plats, och då ingick mat och fika. Att delta online var gratis. Mer detaljer kom tillsammans med formuläret för anmälan. Konventet gjordes i samarbetet med studieförbundet Bilda.

Kostnad för besökare samt inbetalningsinformation
Avgiften betalas in via PG: 57 15 74 -3 eller Swish 123 118 71 52. Märk din inbetalning med "ÅbyCon och ditt namn". Om du inte har råd med avgiften, kan du ringa till Åbybergskyrkan.

För mer information ring pastor i Åbybergskyrkan, se Kontakt
(lättast dagtid tisdag - torsdag).

Gilla även Facebooksidan ÅbyCon för mera information om konventet: https://www.facebook.com/AbyConVallentuna/

Rollspelen på ÅbyCon 2022

abyCon-Svardets-sang.jpg Rollspelen på konventet 2022
På plats i Åbybergskyrkan
Nordiska väsen, två pass, från 12 år
Väsen - Mystic Britain and Ireland expansionen, två pass, från 13 år
Hjältar & Legender, kl. 16-21, från 11 år
ev. Ironsworn - de edsvurna krigarna, från 11 år
Online via Discord
D&D 5ed - Storma Röda Drakens Lya, ett pass från 12 år
Listan uppdaterades efterhand och fullständiga listan finns i google dokument.
Mer information om rollspelen: https://docs.google.com/document/d/12pzhFEb-krBy0gpgfrtWwGexrUITsOTz-ynh7XUPbXU/edit?usp=sharing

Vi spelade flera rollspel under två 5 h-pass på ÅbyCon. Pauser togs för fika och mat.
Det fanns en spelledare per rollspel och några kördes under bägge passen.

Rollspelsrummen under konventet
Det finns 7 st Rollspelsrum i kyrkan och det brukar sitta lappar på varje dörr.
Uppe finns Lilla salen (Ls) och Andaktsrummet (And),
Nere finns Kajutan (Ka), Kojen (Ko), Nypåstigen (Ns), Skeppet (Sk) och Svetten (Sv).
Brädspelen är i Hagasalen (stora salen uppe). Kyrksalen har varit öppen för er på konventet med små stationer ni kan gå runt till med till exempel lappar att skriva böner på, tända ljus med mera.

Rollspelens ledare
Det fanns flera ledare för rollspelen. De som medverkade hade alla band så ni kunde se vilka de är.

Vad är ett rollspel?
Ett rollspel är som en interaktiv saga där en spelledare leder ett äventyr eller spelpass i en fiktiv värld. Du och dina medspelare kommer att påverka berättelsen under dess gång genom era val. För att klara uppdrag, svårigheter eller en strid kan ni få slå tärningar för att lyckas eller misslyckas. I de lite mera komplicerade kan man bli skadad om man misslyckas klättra uppför ett berg och ramlar ned.
Gemensamt för rollspelen är att du som deltagare får en karaktär, eller skapar en egen, som har olika färdigheter. Dessa kommer påverka hur din karaktär agerar under rollspelet. Ex. är en person en karaktär är tjuv och snabb samt skicklig på att smyga, en annan är dvärg som stark men inte så intelligent. Det gör att de olika karaktärerna kommer bli användbara i olika situationer under spelets gång om det kommer till att smyga in i palatset eller ta sig över en flod och hugga ved till elden.

Åbybergskyrkan
Bergvägen 2